Programování Raspberry Pi – co je dobré vědět pro začátek?

Raspberry Pi je výkonný minipočítač o velikosti kreditní karty. Vyskytuje se v několika variantách, které se mezi sebou odlišují např. výpočetním výkonem a počtem a druhem konektorů. Vhodný software RPi a malé rozměry desky umožňují jeho činnost přizpůsobit konkrétnímu projektu. Jak tento proces probíhá?

Počítače
11. 01. 2023
944 zobrazení
Programování Raspberry Pi – co je dobré vědět pro začátek?

Základní informace o programování Raspberry Pi

Hlavním operačním systémem maliny je Raspberry Pi OS. Tento software distribuuje Linux a byl připraven speciálně pro spolupráci s RPi.

Je ovšem dobré vědět, že se uživatelé maliny nemusí omezovat na oficiální software založený na Debianu. Bez překážek lze používat operační systém Windows 10 (ARM), stejně jako FreeBSD, Ubuntu MATE, OpenSUSE a několik dalších.

Nadšenci do Raspberry Pi používají minipočítač jako univerzální desku určenou pro úkoly různého druhu nebo k výkonu konkrétních úkonů. Druhá skupina často využívá operační systémy, které byly vytvořeny pro konkrétní určení. Dobrý příklad představuje Domoticz umožňující správu všech chytrých řešení domácí automatiky. Milovníci virtuální zábavy často sáhnou po Lakka nebo RetroPie. Dále můžeme uvést LibreELEC, vytvořený pro snadné a intuitivní ovládání multimédií. Raspberry Pi také umožňuje emulování, např. historických nebo velmi zřídka používaných operačních systémů.

Jazyk programování RPi – pro který se rozhodnout?

Jednou z klíčových předností maliny týkající se programování desky je možnost volby jazyka kódování. I když hlavním jazykem je Python, nestojí nic v cestě tomu používat jiné. Nesmíme ovšem zapomínat, že pak bude nezbytné používat speciální nástroje. Proč je tato volba až tak podstatná? Především s ohledem na možnost svobodného přizpůsobení práce nejen vlastním preferencím, ale hlavně dovednostem. Nejčastěji používanými programovacími jazyky jsou kromě Pythonu C++, C, PHP a Java. V obchodě Botland najdete celou řadu hodnotných knih pro programátory, díky nimž je studium všech nejoblíbenějších kódovacích jazyků efektivnější.

Jak probíhá programování Raspberry Pi?

Existuje několik způsobů programování maliny, které lze přizpůsobit nejen vlastním preferencím, ale i očekávanému výsledku. V případě programů, které se vyznačují střední a vysokou mírou komplikovanosti, probíhá proces programování převážně s pomocí notebooku nebo stolního počítače. V takovém případě je Raspberry Pi s počítačem spojeno bezdrátově nebo pomocí kabelu.

Aplikace vyznačující se nízkou úrovní komplikovanosti lze tvořit na Raspberry Pi. Samozřejmě je k minipočítači nutné připojit příslušenství, díky němuž lze nejen prohlížet data, ale také je zadávat. 

Doplňující informace o programování Raspberry Pi z úrovně notebooku nebo stolního počítače

Programování maliny s využitím počítače představuje nejoblíbenější metodu používanou jak začátečníky, tak pokročilými uživateli. Existuje několik způsobů, jak Raspberry Pi stabilně spojit s počítačem. Prvním z nich je bezdrátová WiFi síť odstraňující nutnost používat kabely. Další metoda předpokládá použití speciálního konvertoru, který mění standard UART na USB. Navíc lze desku ještě připojit k stolnímu počítači nebo notebooku (pokud má zabudovaný Ethernet konektor) prostřednictvím ethernetového kabelu.

Jak vypadá programování s pomocí myši, klávesnice a displeje?

Pokud máme příslušenství v podobě myši, klávesnice a displeje k Raspberry Pi, můžeme bez obav programovat nepříliš složité aplikace. Samozřejmě se to neobejde i bez odpovídajícího napájení. V případě potřeby lze displej k Raspberry Pi bez problému nahradit standardním počítačovým monitorem. Celý proces programování je založen na používání vestavěného terminálu. Ovšem pokud chcete používat jiné programovací jazyky, je třeba si z internetu stáhnout speciální programátorské nástroje, které tuto možnost nabízejí.

První kroky v programování Raspberry Pi 

Začátečníci se můžou nejdříve pustit do plnění základních činností, jak je spuštění desky a její instalování např. na počítači. Další krok představuje aktualizace operačního systému. Vždy je dobré ji provést, abychom mohli neomezeně využívat nejnovější verzi. Následuje konfigurace zahrnující např. nastavení příslušného časového pásma, hesla a lokalizace. Jinou otázkou pak zůstává samotná znalost programování, konkrétně míra její pokročilosti. Za připomenutí ovšem stojí, že dokonce i začínající programátoři si bez problému poradí s obsluhou Raspberry Pi v základním rozsahu.

(Photo from Adobe Stock)

Komentáře

Zatím nebyly vloženy žádné komentáře

Vložit nový komentář

Pokud chcete vložit komentář, je třeba být přihlášený. Přihlásit se
Můj mazlíček na Vánoce dostal hned několik hraček :))
Jak pečovat o svého pejska