Jak vybrat dobrý chlebník?

Rady a tipy
26. 01. 2023
1052 zobrazení
Jak vybrat dobrý chlebník?

Chléb je jednou ze základních složek každodenních pokrmů - chléb, rohlíky nebo jiné pečivo jíme k snídani, obědu i večeři a není to jen o chuti těchto moučných specialit - příprava obloženého chleba zabere jen málo času a hodí se tak dokonale do našeho uspěchaného životního stylu. Obložený chléb je také sytý a zdravý, takže se vyplatí mít chleba neustále po ruce. Ne každý má ale čas vyrazit si ráno pro čerstvý chléb – chléb se naštěstí dá skladovat déle a je stejně chutný. Jak chléb skladovat, aby neztratil své vlastnosti? - Pro tento účel je nejlepší zvolit vhodnou nádobu, tj. chlebník. Jak vybrat dobrý chlebník?

 

Dobrý chlebník - z jakého materiálu by měl být vyroben?

Chlebníky slouží k pohodlnému uchovávání pečiva, ale jejich úlohou je také to, aby chléb v nich udržel co nejdéle čerstvý a chutný, proto byste měli věnovat pozornost materiálu, ze kterého je naše nádoba na pečivo vyrobena. Chlebníky se v tomto mohou výrazně lišit - v obchodech najdete především ty plastové, dále skleněné, dřevěné či bambusové a dokonce i kovové a keramické - v prodeji jsou i chlebníky, které jsou např. kombinací dvou různé materiálů, např. kovu a dřeva.

Pokud jde o materiál, jednou z nejlepších voleb budou jistě chlebníky z přírodních materiálů, např. ze dřeva nebo bambusu, ale v poslední době jsou stále populárnější keramické chlebníky, např. s dřevěným nebo bambusovým víkem – pečivo se v nich velmi dobře skladuje, a přitom také vypadají velmi působivě. Pokud tedy uvažujeme o výběru chlebníku, rozhodně bychom se měli rozhodnout pro variantu z přírodních materiálů, které neovlivní nepříznivě pečivo v nich uložené.

Velikost chlebníku - jaká by měla být?

Chlebníky by měly být striktně přizpůsobeny našim potřebám, a to i co do velikosti. V obchodech najdeme jak malé, tak i docela velké kousky, velikost chlebníku by se tedy měla přizpůsobit množství chleba v něm uloženého - rodiny s dětmi by rozhodně měly volit větší nádobu, pokud je chleba často na stole, ale například mladým lidem, kteří zatím sází na samostatnost, bude určitě stačit menší chlebník.

Velikost chlebníku je důležitá ještě z jednoho důvodu - chlebník se většinou umisťuje na kuchyňskou linku, takže nám při práci v kuchyni zabere trochu místa - čím je menší, tím více místa na lince nám zůstane na každodenní činnosti. Pokud tedy naše kuchyně není příliš velká a pracovní plocha je už tak malá, je také lepší zvolit menší chlebník, ledaže nepřipravujeme sami žádné pokrmy a nepotřebujeme mnoho volného místa.

Tradiční, moderní nebo designový?

Chlebníky, kromě toho, že jsou především praktické, mohou být také důležitým dekorativním prvkem v naší kuchyni. Ve výprodeji najdeme velmi odlišné modely, které se liší nejen materiálem, ale i tvarem či barvou, řada z nich má i zajímavé zdobení, takže se vyplatí přizpůsobit chlebník stylu, který panuje u nás doma a obzvláště v kuchyni. Retro modely jistě vypadají zajímavě, ale existují i jedinečné klasické, moderní a hlavně designové modely, které budou efektní ozdobou v kuchyni.

 

Komentáře

Zatím nebyly vloženy žádné komentáře

Vložit nový komentář

Pokud chcete vložit komentář, je třeba být přihlášený. Přihlásit se
Můj mazlíček na Vánoce dostal hned několik hraček :))
Jak pečovat o svého pejska